Tester och nyheter

blog post

Dags att köpa ny sommardäck? Du gör du säkert som många andra och börjar surfa runt på nätet för att hitta de bästa däcken till det bästa priset. Du spenderar värdefull tid på att söka efter just det däcket som passar dig. Och det är inte alltid så enkelt först skall det passa till och på bilen och sedan skall de även passa din plånbok och som många andra vil du ha det bästa däcket. Vi på SBOdäck har underlättat arbetet för dig så att du snabbt och enkelt kan hitta det bästa däcket till det bästa priset. Vi har sammanställt resultat från det däck som fått bäst testresultat i morgontidningar och har flest nöjda användare.

Genom att läsa denna artikel skapar du dig ett väldigt bra utgångsläge inför ditt köp av de bästa sommardäcken. Du kan dra nytta av våra professionella kunskaper inom däck och kan köpa det rätta sommardäcket direkt – och inte nog med det…

Så gör du ditt livs bästa däck köp!

Längst ner i denna artikel får du även 3 tips om hur du kan göra ditt bästa däckköp. Dessutom har du bokat tid på hos en av våra samarbetspartners på orten där du bor för däckskiftet. Kan det bli enklare än så? Dina nya däck väntar dessutom på dig när du anländer för däckskiftet, så du behöver inte släpa omkring på däcken. Detta medför att du både kommer att spara tid och pengar

Vad säger lagen om sommardäck?

Det minsta tillåtna mönsterdjup på sommardäck är 1.6 mm. Men då är de redan så slitna att det inte finns mycket till grepp kvar på vägen, speciellt inte om det har regnat en stund. Redan vid 3 mm är det hög tid att byta däck, åtminstone om man bryr sig om sin och familjens egen säkerhet. Detta bekräftas även gång på gång i de olika testerna.

Dubbdäck skall bytas senast den 16 april 2015. Detta är en hektisk tid för oss på SBOdäck så vi rekommenderar att du bokar tid för däckbyte redan idag! Friktionsdäck är tillåtna året runt men detta rekommenderar vi inte, då gummit inte är anpassat för varma sommarvägar. Det kan t o m vara farligt att ha friktionsdäck på bilen under sommaren.

Vad är viktigt när man köper däck?

Vad man anser är viktigast när man köper nya däck varierar beroende på ålder och kön visar en undersökning. Vi har visualiserat undersökningen i form av infografik för att lättare visa er. Se undersökningen här
Män föredrar komfort och låga rullmotstånd medan kvinnorna prioriterar miljö och säkerhet. I alla fall om man är över 35, då de yngre däckköparna ofta sätter lågt pris som den viktigaste egenskapen när de skall köpa sommardäck.

Hur hittar du det bästa sommardäcket?

I november 2012 införde EU en obligatorisk däckmärkning som skall underlätta för dig som konsument att jämföra egenskaper hos olika däck. Du har säkert stött på denna märkningen förut utan att kanske tänka på vad den inneburit.Rullmotstånd (= bränsleförbrukning), bromsgrepp på våt asfalt samt bullernivå i dB.
Alla sommardäck måste märkas med dessa tre testvärden.

Märkningen ger information om de tre delar som utgör grunden för bedömning av däckets prestanda: bränsleeffektivitet, våtgrepp och externt buller. Detta är förstås inte hela sanningen om ett däck, men det är en bra start och hjälp för att kunna hitta det bästa sommardäcket.

Varning för billiga sommardäck!

Vilket märke och vilket bildäck skall man köpa för att få en bra kompromiss mellan säkerhet, bränsleförbrukning och ljudnivå?

De flesta personer inom däckbranschen är överens om att det i dessa lägen är en bra idé att välja bort de allra billigaste sommardäcken med namn som Debica, Nexen, Toyo, Kormoran, Kleber, Federal, Sava och Nankang. Man får ju som oftast det man betalar för och bildäck är en form av livsförsäkring. Att hålla för hårt i plånboken eller att vara dumsnål i dessa lägen kan vara livsfarligt!

Så fungerar Smarta däck!

Ja, det är faktiskt så. Nu finns det inte längre bara smarta mobiltelefoner och smarta tv-apparater, utan även smarta däck. Continental har byggt in sensorer i vissa av sina däck för att kunna läsa av bilens vikt och därefter informera dig om lämpliga åtgärder. Men detta ligger några år i framtiden och är det nya sommardäck inför 2015 som skall köpas så går det utmärkt med vanliga däck.

Bäst i test - sommardäck 2015

Under våren 2015 kommer kampen om det bästa sommardäcket främst att stå mellan två däck; Det handlar om Continental PremiumContact 5 och Goodyear EfficientGrip Performance. Dessa två byter plats på prispallen beroende på vem som utför testet och vilken vikt de lägger på de olika testmomenten. Personligen tycker vi på SBOdäck att Continental PremiumContact 5 är strået vassare, men oberoende på vilket av dessa två sommardäck du väljer, kommer du göra ett riktigt bra köp!

Premium Contact 5 är ett stabilt och lättkört däck, särskilt när det gäller grepp på våt väg. När det gäller riktigt mycket vatten på vägen utmärker sig PremiumContact 5 dessutom som vinnare och det är kanske det viktigaste. Bromsförmågan på torr väg är också riktigt bra och däcket har även låg bullernivå även om det inte är bäst. Tidigare har ContiPremiumContact2 vunnit flera tester under många år men enligt experttestarna är PremiumContact 5 ännu bättre.

Så skall du köpa det bästa sommardäcket 2015 skall du köpa Continental PremiumContact 5.

Även bilisterna väljer detta däck som vinnare och i de över 600 testbedömningarna som hittils har lämnats på Continental PremiumContact 5 är genomsnittsbetyget 4.5 av 5,0 vilket är mycket högt.