Kuriosa

 • Världens största däck

  Världens största däck finns i "Allen Park, Michigan". Däcket är ett 25,3 meter högt torn gjort av gummi och väger 12 ton. Tornet byggdes för att motstå orkanvindar.

  Det användes som pariser-hjul i New York 1964-65 under "New Yorks world fair". Däcket flyttades till Allen Park i 1966 och det finns en legend som säger att däcket bröt sig loss och rullade tvärsöver I-94, men det har aldrig bekräftats.

 • Gummi är från början vit, inte svart!

  Däcktillverkarna tillsätter svart karbon pulver fär att få olika kvaliteter och förlänga livslängden på däcket. Karbonpulvret ökar motståndet mot vägslitage med upp emot 100 ggr det ökar även hållfastheten med 1000% jämfört med obehandlat gummi.

  Pulvret hjälper även till att leda bort värmen från slitna och ömtåliga ställen på däcket. Då värme är en av däckets värsta fiender är detta en stor fördel.

 • Lego är världens största däcktillverkare!

  Lego tillverkar 306 miljoner däck varje år, men självklart talar vi om leksaksdäck. Lego producerar mer däck än någon annan däcktilverkare om vi skulle räkna varje litet legodäck som bil eller lastbilsdäck

 • Däck fyller en viktig funktion i våra dagliga liv.

  De tar oss dit vi skall och levererar de varor vi är beroende av. Så se till att dina däck alltid är i bästa skick och kontrollera dem regelbundet.